Annons

Annons

FRIDA-Sara: ”Att homosexualitet skulle vara accepterat är bullshit”Är Sverige verkligen så öppna för HBTQ-personer som vi tror, och behövs verkligen veckor som Pride? Det finns fortfarande en stor skillnad på "vi" och "ni".

Pride är en vecka fylld av kärlek och glädje, precis som vardagen egentligen alltid borde vara. Men den här typ av öppenhet är begränsad till en vecka om året. En vecka då det är okej att två personer med samma kön hånglar loss på tunnelbanan. En vecka då du inte behöver definiera dig som något kön alls, om du inte vill. En vecka då de inpräntade åsikterna om HBTQ-personer tonas ner.

Ändå går folk runt och säger att Pride är överskattat. Att det inte behövs. Säg det till de HBTQ-personer som 51 veckor om året kämpar för att få vara sig själva och undgå folks blickar och ord. 51 veckor om året där heterosexualitet dominerar det som klassas som norm, vad som är normalt och hur en familj ska se ut. Visst ligger Sverige i framkant när det kommer till HBTQ-frågan jämfört med andra länder. Jag blir mörkrädd av att läsa hur länder i Afrika och delar av Asien fortfarande dömer homosexuella personer till dödsstraff och fängelse. År 2016?!

Annons

Läs: Stockholm Pride 2016: Allt du behöver veta inför festivalen

Men i hur mycket framkant ligger Sverige egentligen? Äktenskap är enligt lagen tillåtet för två personer av samma kön. Men hur många blickar och åsikter får inte de två personerna utstå? Uppmärksammar du de heterosexuella par, som gifter sig eller hånglar, lika mycket? Fokuserar du lika mycket på om en kändis är heterosexuell som om hen är homo eller bi? Tveksamt.

Blickar och ord är bara en del av det som är fel i Sverige. Återigen läggs offerrollen på helt fel personer. En del heterosexuella personer undrar varje år vid den här tidpunkten varför det inte finns en vecka som hyllar heterosexualitet. Varför de blir bortglömda under Pride-veckan och måste känna sig utanför. Jo, det är nämligen för att alla andra veckor på året är din fucking vecka, och så har det varit så länge människor har funnits.

När ska vi sluta skilja på ”vi” och ”ni”? När ska vi någonsin, helhjärtat, säga ”oss”?

Läs fler krönikor av Sara:
FRIDA-Sara: En tjej blir våldtagen och det är killarna som känner sig kränkta?
FRIDA-Sara: ”När slutade naturligt att vara naturligt?”
FRIDA-Sara ryter ifrån: ”Sluta stirra på min kropp”

Annons
Annons


AnnonsLaddar