Annons

Annons

FRIDA reder ut: Därför blir det inga killfria zonerÄr du orolig för sexuella ofredanden när du går på festival? FRIDA ringde upp We Are Sthlm:s projektledare Eva Widgren för att se hur de jobbar med att stoppa övergreppen.

I går började festivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården i Stockholm. FRIDA har tidigare berättat att det skedde 19 anmälningar för sexuella ofredanden på festivalen förra året, och tidningen Dagens Nyheter har pratat med tjejer som väljer att gå dit i jeans, eftersom de är rädda att någon ska tafsa på dem om de har kjol på sig. Det har även förslagits att We Are Sthlm ska införa killfria zoner på området.

Annons
Gilla FRIDA på Facebook

Kommer det att bli några killfria zoner på årets festival?

– Vi har pratat med ett stort antal ungdomar, och det finns en mängd argument för att inte ha en killfri zon. Den idéen är en kortsiktig lösning, och vi vill jobba mer långsiktigt än så. Vi är måna om att jobba med värderingar och olika önskemål för hur ungdomar vill bli bemötta. Därifrån vill vi starta en dialog, och att unga pratar med varandra. Vi är också måna om att könsidentitet är något du ska definiera själv. Därför vill vi inte placera in folk i fack med att ”du får vara här och du får vara här”, säger Eva Widgren till FRIDA.

Så det kommer inte att bli så?

– Nej. Det är i största mån killar som står för sexuella ofredanden. Och killar behöver prata om normer kring sexualitet ännu mer. Men det känns inget bra för oss att att vi skulle peka ut att alla killar begår dessa ofredanden.

Vilka åtgärder ska ni ta till för att göra festivalen till en tryggare plats i år?

– Vi försöker hela tiden bli bättre på trygghet och säkerhet. Anledningen till alla anmälningar förra året var för att vi var tydliga med att de som blev utsatta skulle signalera till oss. Vi ser anmälningarna som att vi har synliggjort något, och att ungdomarna vågar säga till. Så nu har polisen fått mer resurser. Sexuella ofredanden är ju inget nytt problem, men det är en bra utveckling att vi möter det här genom att prata om det, och inte tysta ner det.

Förra året anmäldes 19 sexuella ofredanden från We Are Sthlm.

Förra året anmäldes 19 sexuella ofredanden.

Är det rimligt att tjejer inte ska kunna ha kjol på sig när de går på festival?

– Nej! Det är inte rimligt. Självklart ska tjejer kunna ha kjol på sig. Det är så mycket snack om hur tjejen klär sig. Kom ihåg att det aldrig är offrets fel, bara förövarens!

Vad har ni för tips för att besökaren ska känna sig trygg?

– Det är väldigt bra att börja med att se sig om när man kommer till parken. Spana efter personalen. De står utplacerade överallt i olika zoner och har tydliga kläder. Polisen har lysande gula västar och det kommer även finnas personal med gula t-shirts. Det finns också personal som har röda tröjor med ”säkerhetstryck” på. Kom och prata med säkerhetspersonalen om du känner dig otrygg, eller har några frågor. Det spelar ingen roll vem det är du pratar med. Du ska våga fråga om något inte känns bra. Träna också på att be om hjälp – är det något som känns obehagligt så säg till!

Kan ni garantera trygghet på festivalen?

– Trygghet är en känsla man har. Ja, man kan känna sig trygg, men gör man inte det ska man signalera. Vi vill hela tiden bli bättre, och vi måste hjälpas åt.

Ekot uppger att det kom in åtta anmälningar till polisen om sexuella ofredanden på festivalens första dag i går.

Läs också:
Så här vill festivalen stoppa övergreppen
FRIDA-Sara: En tjej blir våldtagen och det är killarna som känner sig kränkta?
Tjatsex: När sex blir ett tvång

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar