Annons

Annons

Fråga FRIDA: ”Kan jag vara gravid?!”Signaturen "Panik" är orolig för att hon kanske är med barn. FRIDAs expert Jenny ger hjälper dig med svar på dina frågor.

”Hejsan! Jag hade sex i tisdags och han kom i mig och vi hade inte kondom. Han köpte något snabb-piller dagen efter som det stod att man kunde ta, och så var det typ 70 procent chans att man inte fick barn. Nu har jag jätteont i magen och vet inte om det är för att jag ska ha min mens och är jätteorolig över att jag är med barn. Snälla svara! / Panik”

Annons

Jenny svarar: Hej! Först av allt, använd alltid skydd i fortsättningen! Med det sagt så kan jag lugna dig med att du med största sannolikhet inte är gravid, speciellt inte om du har tagit ett dagen efter-piller. Ju snabbare du tar dem, desto mindre är risken att du blivit med barn. De ska dock användas i nödfall, så sätt det inte i system (de är även dyra som attan!).

Anledningen till att du har ont i magen är förmodligen mensen eller att du helt enkelt är nervös över det här. Magont är väldigt vanligt bland unga tjejer, speciellt om du bekymrar dig för något. Det brukar ofta hjälpa att berätta för någon om det som oroar dig. Det är inte farligt, och det är inte heller ett tecken på graviditet.

Jag tycker dock att du ska vänta tills du har fått din mens, och om den inte dyker upp så ta ett graviditetstest. Du kan göra det på ungdomsmottagningen (och då även testa dig mot sjukdomar samtidigt) eller köpa det på apoteket.

Lova mig att du tar hand om dig i fortsättningen, jag vill inte att du varken ska få knasiga sjukgomar eller ha ont i magen.

Med kärlek, Jenny

Läs också: ”Måste mina föräldrar veta om att jag äter p-piller?”

Psst! Har du också en fråga om sex, känslor och relationer? Skicka in din fråga här och få svar i kommande nummer av tidningen FRIDA. Skriv med om du vill vara anonym!

Foto: All Over Press

Annons
Annons


Annons
Laddar