Annons

Annons

Fråga FRIDA: ”Hur ofta ska jag byta tampong?”Signaturen "Anonym" undrar hur ofta hon egentligen ska byta tampong. FRIDAs expert Jenny ger svar!

”Hej! Hur ofta ska jag byta tampong? Jag använder en lite större och tänker att den kanske suger upp bättre då och därför behöver den inte bytas lika ofta? Det gör dock ont ibland när jag tar ut den, varför händer det? /Anonym”

Annons

Jenny svarar: Hej! Du har helt rätt i att en större tampong suger upp mer (det betyder inte att slidan är större, vilket en del tror), men problemet är att tampongen inte känner skillnad på mens och flytningar, som ska vara där.

Det kan med andra ord bli väldigt torrt om du använder en större tampong än vad din mens kräver, och då kan det göra ont att ta ut den. Tampongen bör bytas var fjärde till femte timme. Det går att sova med den också om det är riktig kris, men om du vet att du ofta blöder igenom ett trosskydd och använder tampong av den anledningen så är det bättre att du skaffar en menskopp som du kan ha under en längre tid.

Om du tar ut tampongen och den luktar lite märkligt eller gör ont så kan det vara så att det har börjat bildas bakterier eller att du fått en svampinfektion. Använd trosskydd resten av mensen och gå till ungdomsmottagningen om det inte går över!

Med kärlek, Jenny

Fler frågor till FRIDA:
”Jag vill ha fler onani-tips”
”Kan jag vara gravid?!”
”Måste mina föräldrar veta att jag äter p-piller?”

Psst! Har du också en fråga om sex, känslor och relationer? Skicka in din fråga här och få svar i kommande nummer av tidningen FRIDA. Skriv med om du vill vara anonym!

Foto: All Over Press

Annons
Annons


AnnonsLaddar