Annons

Annons

Därför kan tjejer tvingas göra lumpen

HALMSTAD 20110914. Soldat drar kabel. Luftvärnet uppträder på marken och är en del av armén, men verkar framför allt i luftarenan. Uppgifterna är att övervaka luftrummet och upptäcka hot, samt skydda viktiga objekt och verksamheter mot angrepp från luften. De två luftvärnsbataljoner som ingår i insatsförsvaret utbildas och hålls i beredskap av Luftvärnsregementet. Med hjälp av olika sensorsystem (radar) kan de övervaka luftrummet, och skicka information till de olika robotsystem som har till uppgift att bekämpa mål i luften. I bataljonerna finns också funktioner som ansvarar för bland annat logistik, ledning/samband och insats/bevakning. Luftvärnsregementet ansvarar också för utbildning och insatser med hemvärnet/nationella skyddsstyrkorna i Halland. Foto: Sergeant Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.Bilden får användas av media utan kostnad om fullständig byline angesBåde tjejer och killar kan bli tvingade att göra lumpen och utbilda sig till soldater. Är du orolig? Kolla in här vad som gäller för just Dig.

Nu är det nästan helt klart att Sverige kommer att ta tillbaka kravet om värnplikt (lumpen) och att både tjejer och killar tvingas göra lumpen om de blir utvalda.

En jättestor utredning har gjorts av personer i regeringen som vill att ungdomar ska bli militärer. Om de får igenom sitt förslag kommer 4000-8000 ungdomar att rycka in i lumpen varje år. Du som är 16 år idag är först ut att göra lumpen 2019, om den återinförs.

Annons
Gilla FRIDA på Facebook

Läs också: Knepet som gör att du slipper tvätta håret efter träning

Men redan nästa år kommer du som är född 1999-2000 tillsammans med nästan 15 000 andra ungdomar att mönstra. Det betyder att du fyller i frågor på papper och testar om du är stark nog för att bli soldat. En tredjedel av ungdomarna förväntas klara testerna och tvingas där efter att utbildas till soldater.

Bison Counter 20160823 Skillingaryd

Detta kan bli verklighet för många tjejer och killar i framtiden.

Men du kan vara lugn, efter att du klarat av 6-12 månaders värnplikt måste du inte fortsätta jobba som soldat, om du inte vill.

Du som inte älskar skog, kängor och vapen får helt enkelt hålla tummarna för att utredningen inte blir verklighet eller att utredarna ångrar sig och tycker att lumpen ska vara frivillig, utan tvång. Och du som är sugen på att bli soldat, grattis! Nu kan drömmen bli verklighet!

Läs också:
15 saker du bara förstår om du hatar träning
5 anledningar till att du aldrig ska sova med smink
Test: Är du i riskzonen för en ätstörning?

Av: Johanna Bengtsson
Foto: Försvarsmakten

Annons
Annons


AnnonsLaddar