Annons

Annons

7 tips: Så fixar du lättast ett sommarjobbDet är redan hög tid för dig att söka sommarjobb om du vill tjäna lite extra pengar i sommaren. Men hur hittar du egentligen ett jobb? FRIDA guidar dig!

1. Hur hittar du jobben?
Många får sitt första sommarjobb via kontakter, men om du själv inte har så många så kanske dina föräldrar eller dina syskon har det. Se till att fråga alla du kan komma på! Det är inte heller ovanligt att få sommarjobb genom att gå runt och fråga på caféer eller i affärer. Glöm inte heller att kolla på din kommuns hemsida, där brukar det finnas sommarjobb för unga!

Annons

Läs mer: 13 saker bara du som sommarjobbar förstår

2. Ha inte för höga krav
Om ditt sommarjobb är både roligt och välbetalt så har du minst sagt fått en jackpot! Det är dock inte särskilt vanligt. Det viktigaste med ett sommarjobb är att du får lära dig att arbeta och kanske komma på vilka yrken som du skulle vilja satsa på i framtiden. Det är dessutom bevisat att du som har sommarjobbat lättare får ett riktigt första jobb senare i livet.

sommarjobb 1Bildkälla

3. Var engagerad i ditt sökande
Det är viktigt att du faktiskt anstränger dig när du letar sommarjobb. Det räcker inte att bara dela ut ditt cv på måfå och hoppas på det bästa, du måste följa upp ditt sökande med ett telefonsamtal. Det visar att du är intresserad av att jobba just på det företaget vilket kommer att ge dig flera pluspoäng. Var aktiv!

4. Skriv en ansökan
Lägg ner tid på att skriva ihop ett cv och ett personligt brev. Det finns gott om mallar för det på nätet, annars har säkert dina föräldrar bra koll på hur det ska se ut. Utöver tidigare jobb och utbildningar bör du skriva med om du är aktiv i någon idrottsförening eller i elevrådet. Berätta i brevet varför företaget ska anställa just dig och varför du vill arbeta där. Glöm inte att skriva med dina kontaktuppgifter!

Läs mer: Här är glassarna som försvinner till sommaren

5. Förbered dig inför intervjun
Även om det är ovanligt att det hålls riktiga arbetsintervjuer för sommarjobb så kommer du garanterat att bjudas in på ett samtal där företaget får lära känna dig bättre. Var då förberedd med svar på frågor om dig själv, varför du vill arbeta där, vad dina bästa egenskaper är och varför de ska välja just dig. Ett tips är att öva med en vän eller förälder.

6. Ha koll på dina rättigheter
De flesta arbetsgivare är seriösa, men det kan finnas de som vill utnyttja dig också. Du ska exempelvis aldrig provjobba gratis i en vecka! Fråga arbetsgivaren om försäkringar, kollektivavtal och eventuella skyddskläder. Det är viktigt att du har koll på att allt går rätt till innan du skriver på ett kontrakt! Ta hjälp av en vuxen om du känner dig osäker.

sommarjobb 2Bildkälla

7. Gör bra ifrån dig på arbetsplatsen
Kom i tid, var trevlig och hjälpsam. Fråga om hjälp om du inte förstår något och se till att visa upp dina absolut bästa sidor. Om arbetsgivaren tycker om det du gör så är chansen stor att du får komma tillbaka nästa sommar också! När sommaren är slut bör du be om ett intyg eller ett betyg som innehåller ett omdöme om hur du har skött dig. Det är bra att visa upp för framtida arbetsgivare.

Lycka till!

Läs mer:
19 smarta anledningar till att vara singel i sommar
16 saker du bara förstår om du går i bästa klassen
15 saker du bara förstår om du och din BFF går i olika skolor

Källa
Foto: Tumblr

Annons
Annons


AnnonsLaddar