Annons

Annons

7 saker du bara måste veta om munsår

Kyssas eller ej?Viktig dag i morgon? Självklart är det då munsåret dyker upp. Men andas ut, det finns bot. FRIDA har svaren på frågorna du inte vågat ställa.

1. Varför drabbar det mig?
Munsår är vanligt. Det är bara det att du inte tänker på hur många andra som faktiskt har det. Det kan bero på ett herpesvirus, men behöver inte göra det. Är det ett herpesvirus, tar det vanligtvis 2–20 dagar från smitta till utbrott. Munsåret bryter oftare ut när du har mens, är förkyld eller utsätter dig för stark sol eller stress. Det smittar ofta genom att du kommer i närkontakt med någon som har blåsor.

Annons

2. Hur vet jag att det är herpes?
Det kliar, blir rött, svullet och gör ont. Det kan svida eller sticka. Efter några dagar bildas små blåsor som senare spricker och blir till sår. Första gången är det vanligt att man får lite feber.

3. Går det att dölja?
Det finns färgade munsårskrämer och diskreta plåster att sätta på. Men kom igen, det går över. Om en vecka är de borta igen.

4. Hur får jag bort munsåret?
De läker av sig själva, men du kan snabba på det med krämer från apoteket. Börja behandla så fort du känner symptomen. Om du har svåra besvär, uppsök läkare eller till exempel elevhälsan.

5. Vågar jag kyssas?
Det beror på – om din partner också har munsår, kör på. Om inte,  låt bli kyssarna tills du är av med blåsorna. Ha inte heller oralsex eller pussas. Fler tips kan vara att tvätta händerna ofta och inte dela läppbalsam eller läppstift med andra.

6. Måste jag ha detta resten av livet nu?
Har du väl fått herpesvirus, kommer det att finnas kvar i kroppen resten av livet. Men det betyder inte att du utvecklar munsår. Vissa gör det aldrig.

7. Är det sant att jag kan få herpes i ögat?
Ja, om smittan kommer in i ögat kan du få en infektion på hornhinnan. Därför: Tvätta händerna noggrant.

Läs mer:
14 saker du inte visste om kyssar
Test: Vilken kyss-typ är du?
Podden: Hur hånglar man?

Källor: 1177 , umo.se
Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar