Annons

Annons

6 saker som ledde till att jag gjorde slut med min bästa vän

gora slut med kompisAll vänskap varar inte för evigt – och det är faktiskt helt okej. FRIDAs Emmi Anderberg delar med sig av varför hon valde att göra slut med sin bästa vän.

Jag och min bästa vän hade varit oskiljaktiga under flera år. Vi stod bakom varandra i allt, både i med- och motvind. Det går inte att säga exakt när saker och ting mellan oss blev dåligt. Det var som om det bara smög sig på och småsaker började växa sig allt större mellan oss, vilket skapade en mur som till slut inte gick att riva.

Annons

Känner du igen dig? Det är helt okej i så fall! All vänskap varar inte för alltid. Personer växer upp och utvecklas, och inte alltid åt samma håll. Det är viktigt att du känner att du inte är ensam – ta aldrig någon skit!

Gilla FRIDA på Facebook

Här är 6 saker som ledde till att jag gjorde slut med min bästa vän:

1. Hon fanns inte där för mig när jag behövde det
Det är när ditt liv känns jobbigt och svårt som du märker av vilka dina riktiga vänner är. Ser du inte din BFF bland de personer som samlas runt dig när du är nere? Då kan du se det som ett tecken på att den här personen inte vill vara där. Min bästa vän fanns inte där för mig när jag behövde henne som mest, och det gjorde så sjukt ont att inse det. Vi hade ju alltid funnits där för varandra tidigare? Jag förstod ingenting och hon gav mig bara tomma bortförklaringar när jag konfronterade henne.

2. Hon pratade mest om sig själv och sina problem
Precis som i ett förhållande så handlar en lyckad vänskapsrelation om att ge lika mycket som man tar. Om din vän enbart ältar sina egna problem, sin egen lycka eller sina egna drömmar så har ni inte en jämlik vänskap. Du måste känna att du kan prata med din vän, lika mycket som hen kan prata med dig. Jag lyssnade snällt under en väldigt lång tid, kom med råd och försökte vara en bra kompis. En dag fick jag nog när jag märkte att allt jag sa var något som hon kände mycket värre än vad jag gjorde. Man ska lyssna på varandra, stötta varandra och hjälpa varandra. Det är själva kärnan i vänskap!

Läs mer: 6 saker jag hade velat veta när mitt hjärta krossades första gången

3. Hon blev avundsjuk när saker och ting gick bra för mig
För många är det en självklarhet att glädjas med sina vänner när det går bra för dem, oavsett om det handlar om betyg eller kärlek. När avundsjuka börjar sippra in i er relation så är det inte ett gott tecken. Jag fick börja höra kommentarer om att jag inte förtjänade det jag fick. Trots att jag kämpat och var stolt. Allt blev helt plötsligt en tävling för min vän och jag fick otroligt dåligt självförtroende av att hela tiden få mina prestationer sänkta av henne. Varför skulle jag behöva försvara min framgång och trippa på tå kring henne för att hon inte skulle bli sur på mig? Ni måste båda kunna skryta hur mycket ni vill för varandra, men också peppa!

4. Hon gav mig ingen energi, men tog desto mer
När man har hängt med sin vän och haft det roligt tillsammans ska man alltid känna att man har fått energi från den personen när man går hem. När så inte är fallet längre, när du snarare är trött och irriterad efteråt, så vet du att din kompis är en energitjuv. Din vän gör det kanske inte medvetet, men för att återkoppla till punkt 2 så är det viktigt att er relation är jämlik – att du både ger och får energi när ni två umgås. Jag insåg efter ett par månader att min bästa vän inte hade gett mig någon positiv energi på ett bra tag. Jag kände mig däremot dränerad på energi och otillräcklig för det mesta, och den känslan ville jag inte känna. Jag hade inte roligt med henne längre. Vi umgicks mest för att vi alltid hade gjort det och inte för att vi egentligen ville.

Lyssna: FRIDApodden #38: Älska dig själv

5. Hon pratade skit om mig bakom min rygg
Den här punkten hänger till viss del ihop med punkt 3: att min bästa vän inte kunde glädjas när det gick bra för mig. Vi ingick i ett ganska stort kompisgäng där vi alla hade en bra relation till varandra. Givetvis berättade jag saker för min bästa vän som jag inte berättade för de andra, just för att hon var min bästis. Efter ett tag kom det fram att hon hade pratat skit om mig med våra gemensamma vänner där hon sagt elaka saker om mig samt berättat privata grejer som bara hon visste om. Jag hade aldrig känt mig mer sviken i hela mitt liv och bestämde efter det här att det var nog nu. Jag orkade inte mer. Jag brydde mig inte mer. Jag ville inte att min, tidigare bästa vän, skulle vara en del av mitt liv längre.

6. The break up
Det var höst och jag minns att jag vaknade upp av att det spöregnade ute. Jag kollade min telefon och såg att min bästa vän hade skickat ett långt sms till mig där hon hade förklarat varför hon hade snackat skit. Hon bad om ursäkt. Den där ursäkten tog inte riktigt, det var som om den bara gled av mig. Jag visste att det var dags att sätta ner foten, och att verkligen sätta ner den ordentligt. Mitt svar blev långt, jag tog upp allt jag hade känt den senaste tiden (som ni läst i punkterna ovan). Jag skrev att jag inte såg henne som en vän längre, att hon inte gjorde mig glad utan i stället hade blivit någon jag inte kände. Vi hade vuxit isär och vi kunde lämna det så. Acceptera och gå vidare, utan varandra. Jag ville inte vara ovänner, men jag vill inte vara hennes vän heller. Hon svarade ”Okej, jag fattar… Vet inte varför det blev såhär :(”.

Jag saknar henne fortfarande. Vi har så många minnen tillsammans som jag aldrig skulle vilja vara utan. Det händer att jag då och då scrollar fram hennes mobilnummer och funderar på att skicka ett sms, men det slutar alltid med att jag låter bli. Allt är ändå sagt, det finns inget kvar att bygga upp. Jag undrar om hon tänker på mig ibland och gör samma sak. Det är en fundering som jag får bära med mig i bakhuvudet, men jag ångrar inte mitt beslut.

Mer om att göra slut:
5 saker att komma ihåg när ditt hjärta krossas
Så går du vidare när du har blivit dumpad
FRIDApodden #13: Dumpad

Foto: Tumblr

Annons
Annons


AnnonsLaddar