Annons

Annons

6 saker jag hade velat veta när mitt hjärta krossades första gångenDu var mitt hjärta, du blev min sorg. FRIDAs Emmi Anderberg delar med sig av sex saker hon hade velat veta när hennes första pojkvän krossade hennes hjärta.

1. Din första kärlek är förmodligen inte ditt livs enda kärlek
När jag var 14 år och precis hade blivit tillsammans med min första riktiga pojkvän var jag mer än övertygad om att han var den person som jag skulle leva med under resten av mitt liv. Det var vi två mot världen och han fick mig att må bättre än vad jag någonsin hade gjort innan. Hur skulle det någonsin kunna ta slut mellan oss? I världen fanns det garanterat ingen som jag kunde älska, och som kunde älska mig, lika starkt som vi älskade varandra. Det dröjde tre år innan vi växte ifrån varandra och han valde att göra slut på det vi hade byggt upp. Du kommer garanterat att träffa fler kärlekar under ditt liv om din första inte håller. Det kanske bara finns en Mr/Mrs Right, men det finns ett dussin Mr/Mrs Right Now.

Annons

2. Dina känslor är inte mindre starka för att du är ung
Det som gjorde mig allra mest frustrerad när jag fick mitt hjärta krossat var att äldre personer i min omgivning inte förstod, eller tog mig på allvar, när jag försökte förklara hur ledsen jag var. ”Inte kan väl någon som är så ung som du veta vad kärlek är?” kunde jag få höra. Det där är verkligen inte sant! Kärlek har ingen ålder och det gör precis lika ont att vara olyckligt kär när du är 15 som det gör när du är 25. Du måste tillåta dig själv att vara ledsen tills det gör mindre och mindre ont, och i vilken takt det går i varierar från person till person.

Läs även: 5 saker att komma ihåg när ditt hjärta krossas

3. Omge dig med personer som får dig att må bra
När jag helt plötsligt blev singel tappade jag fotfästet och visste knappt vem jag var utan mitt ex. Det tog tid att hitta tillbaka till mig själv igen, men som tur var hade jag fina vänner som fanns där för mig och peppade mig genom allt. Häng med de personer som du tycker allra mest om och som du vet att du alltid har roligt med. Vänner finns till för att stötta dig när det stormar och livet vänds upp-och-ner. Gå på fest, sov över, shoppa, ät godis framför en bra film eller sitt bara och snacka om allt mellan himmel och jord. Ditt liv handlar faktiskt om så mycket mer än bara den där personen som krossat dig.

4. Våga ge dig ut och söka kärleken igen – när du känner dig redo
Kanske tar det några veckor, en månad eller ett helt år innan du känner dig redo att flörta eller rentav känner kärlekspirr i magen igen – men det kommer! När det tog slut med min pojkvän följde jag med en kompis på en fest efter en månad. På festen satt ett helt nytt killgäng som jag inte kände och där bland dem fanns det en kille med brunt hår, stora gröna ögon och ett snällt leende. Jag blev inte kär i honom, men jag blev nyfiken på vem han var. Vi pratade, messade med varandra ibland och sågs på lite fester då och då. Det hände aldrig något mellan oss, jag var inte redo, men på något sätt fick hans uppmärksamhet mig att må så mycket bättre. Jag insåg att jag faktiskt skulle kunna bli kär igen och att det finns gott om fina killar i världen.

Läs även: Så går du vidare när du har blivit dumpad

5. Bara för att kärleken tar slut behöver inte vänskapen göra det
Det kan vara en helt omöjlig tanke att tänka när du sitter där med ett krossat hjärta och med tårar rinnandes nedför kinderna, men ett förhållande som tar slut behöver inte innebära att du förlorar den personen för alltid. I början är det självklart bäst att hålla distans tills hjärtat har läkt, men om förhållandet tog slut för att kärlekskänslorna försvann så finns det ändå hopp om att ha en vänskapsrelation i framtiden. Ungefär ett år efter att det tog slut med min pojkvän tog vi upp kontakten igen, som vänner. Vi hade ju fortfarande hur mycket som helst gemensamt och han förstod mig fortfarande på ett sätt som ingen annan gjorde. Än i dag, åtta år efter vårt uppbrott, är vi vänner som hörs ibland och kollar läget. Det är såklart individuellt, men bara för att ett förhållande tar slut så behöver inte vänskapen göra det.

6. Du kommer att bli så otroligt, fantastiskt och berusande kär igen
Det tog ungefär ett år innan jag var redo att falla för någon igen, men när jag väl föll för min nya kille så föll jag så otroligt hårt. Från och med då var han den finaste personen jag visste och jag kände mig mer hel med honom än vad jag hade gjort tidigare under mitt liv. Jag tog med mig alla erfarenheter från mitt tidigare förhållande in i mitt nya, och jag kände hur mycket jag hade mognat. Året som singel hade gjort mig till en stark person och jag hade börjat att älska att umgås med mig själv. Även mitt hjärta som sakta men säkert hade växt ihop till en enhet igen, efter att ha varit krossat i en miljon bitar, var starkare nu. Trots att det kan kännas omöjligt och långt borta just nu så kan jag lova dig att du kommer att bli kär igen och det kommer att vara något helt fantastiskt fint även den här gången!

Läs mer om kärlek:
7 typer av personer som du inte borde dejta
10 tecken på att han är en player
18 anledningar till att glass är bättre än ett förhållande

Foto: Tumblr

Annons
Annons


AnnonsLaddar