Annons

Annons

17 hbtq-begrepp att ha koll påI veckan är det Stockholm Pride. En vecka för att uppmärksamma hbtq-frågor. FRIDA har listat några viktiga hbtq-begrepp som är bra att ha koll på.

Asexuell
Begreppet asexuell används på olika sätt av olika personer. Det kan beskriva en person som aldrig eller under en period inte känner sexuell attraktion, inte har sexlust eller är sexuellt attraherad men inte vill ha sex. Det kan också användas som ett paraplybegrepp och då också gälla exempelvis demisexuell och autosexuell.

Annons

Demisexuell
En person som identifierar sig som demisexuell känner oftast bara sexuell attraktion till en annan person efter att ett djupt emotionellt band har uppstått.

Gilla FRIDA på Facebook

Autosexuell
Autosexuell är någon som bara vilja ha sex med sig själv.

Bisexuell
Personer som identifierar sig som bisexuella attraheras av personer oavsett kön.

Pansexuell
En person som attraheras sexuellt av personer oavsett kön kan identifiera sig som pansexuell. Själva ordet pan betyder att det finns flera kön och inte bara två som ordet bi i bisexuell kan anses betyda.

Heterosexuell
En person som identifierar sig som heterosexuell attraheras bara av någon av ett annat kön en sitt eget.

Homosexuell
En person som bara attraheras av någon av samma kön kan identifiera sig som homosexuell.

Cisperson
Cispersoner identifierar sig med det kön de fick när de föddes. Exempelvis en person som föddes med snippa och registrerades som tjej och är bekväm med att kallas för hon.

Transperson
En transperson är någon som delvis eller inte alls identifierar sig med det kön den fått när den föddes. Ordet transperson är också ett paraplybegrepp för personer som bryter mot normer kring kön.

Transsexuell
En person som inte känner att dens könsidentitet stämmer överens med det juridiska kön den fick vid födseln kan identifiera sig som transsexuell. Transsexuell eller transsexualism är också en medicinsk diagnos som du i Sverige måste få för att få byta till nytt juridiskt kön eller underlivskirurgi.

Transvestit
En person kan kalla sig transvestit om den använder ett annat könsuttryck än det som förväntas av personen. Genom exempelvis kläder, smink, hår, kroppsspråk med mera.

Ickebinär
Ickebinär kan betyda olika saker för olika personer. Personer som kallar sig för ickebinär kan identifiera sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna kvinna och man. Ickebinär kan också användas som ett paraplybegrepp för olika könsidentiter som intergender och genderqueer.

Genderqueer
Personer som identifierar sig mellan eller bortom könskategorierna kvinna och man kallar sig genderqueer. Det kan också användas synonymt med ickebinär och intergender.

Intergender
Intergender är personer som identifierar sig som mellan eller bortom könskategorierna kvinna och man. Det kan också användas synonymt med ickebinär och genderqueer.

Hbtq
Hbtq är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identitet.

Hen
Hen är ett könsneutralt pronomen som används om personer som inte identifierar sig som varken tjej eller kille samt om en persons könstillhörighet är okänd.

Polyamorös/Polygam
Att vara polyamorös är att ha flera sexuella och/eller emotionella relationer med mer än en person i taget.

Det finns givetvis flera viktiga begrepp att ha koll på och här kan du läsa om fler.

Källa: Rfsl, Transformering.se.

Läs mer:
Allt du behöver veta om Stockholm Pride 2017
Miley Cyrus om att vara pansexuell: “Jag har aldrig förstått mitt eget kön”
Thomas Sekelius gör årets Pride-låt

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar