Annons

Annons

15-årsgräns på bio kan försvinna i SverigeEtt nytt förslag kan göra så att nuvarande 15-årsgräns på bio i Sverige kan ändras.

Många tycker att det är orättvist med den 15-årsgräns som är på en del biofilmer i Sverige i dag. Gränsen gör att ingen under 15 år får se filmen på bio, till skillnad från 7- och 11-årsgränsen, som istället betyder att du får se filmen om du har en förälder eller en person över 18 år med dig på filmen.

Annons

Det nya förslaget från Statens medieråd innebär att 15-årsfilmer ska gå under samma regel som 7- och 11-årsfilmer, det vill säga att du från 11 år och uppåt får se filmen om du går med en vuxen.

Gilla FRIDA på Facebook

Förslaget handlar om att Statens medieråd tycker att barn har rätt till information, och att många filmer får 15-årsgräns automatiskt eftersom det kostar mycket att granska en film för att avgöra åldersgräns.

– Många filmer med 15-årsgräns på bio idag har inte ett innehåll som motiverar den 15-årsgränsen, säger Johan Karlsson, verksamhetsansvarig för filmgranskningen på Statens medieråd, till Sveriges Radio.

För ett par år sedan, när sista Twilight-filmen kom ut på bio, blev det stort ramaskri bland fansen eftersom filmen fick 15-årsgräns på bio.

Läs mer:
Därför ska tjejer sova längre än vad killar gör
Den tiden ska du gå och lägga dig för att få bättre betyg
Sveriges nya regler gör det lättare att få högre betyg

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar