Annons

Annons

11 saker du inte visste om midsommarDet är dags för årets regnigaste och kanske konstigaste högtid. Men vad vet du egentligen om midsommar? Fram med blomkransen och friska upp dina kunskaper inför midsommarfesten!

Sillen är framdukad, midsommarstången är klädd och den alldeles för kalla sommarklänningen har hittat ut ur garderoben. Men varför firar vi egentligen midsommar som vi gör? Läs den här listan och briljera med dina midsommarkunskaper på dagens festligheter!

Annons

1. Midsommar firades ursprungligen för att hedra naturen, som man trodde hade magiska krafter på midsommarafton. När Sverige blev kristet firade man också midsommar för att hedra Johannes döparen (Johannes döparens dag firas den 24 juni, alltså nära midsommarafton). I dag är midsommarafton mest en anledning till fest.

Gilla FRIDA på Facebook

1
Bildkälla

2. Midsommar förknippas nog mest med midsommarstången som självklart ska dansas runt. Danstraditionen kom till för att barnen och ungdomarna i de olika byarna som förr firade tillsammans skulle lära känna varandra. Ett knep för att komma närmare din crush kanske?

3
Bildkälla

3. Det brukar sägas att midsommarstången är en fallossymbol (alltså att den ska föreställa en penis), men det stämmer inte. Man tror att traditionen med midsommarstång kom från Tyskland på medeltiden och att den föreställer det kristna korset (men visst påminner den om en snopp ändå?)

3
Bildkälla

4. Att göra blomsterkransar att ha i håret är en fin tradition på midsommar. Eftersom man förr trodde att naturen blev magisk på midsommar sparade man kransen till vintern och la den i julbadet. Magin i blommorna skulle göra en stark och hälsosam under resten av vintern.

5
Bildkälla

5. Ett annat sätt att hålla sig frisk och hälsosam tills vintern skulle vara att rulla sig naken i det ”magiska” gräset tidigt på midsommarmorgonen. Kanske är värt ett försök?

6
Bildkälla

6. En gammal midsommartradition är att ogifta flickor plockar sju sorters blommor och lägger under kudden. Det sägs göra att du drömmer om vem du ska gifta dig med. Men för att göra det extra svårt måste du vara helt tyst när du plockar blommorna, annars fungerar det inte!

7
Bildkälla

7. I dag firas midsommar alltid en fredag mellan den 20 och den 26 juni, men fram till 1953 firades midsommar alltid den 23 juni, oavsett veckodag.

8
Bildkälla

8. Även om midsommar firas i flera länder är traditionen med att dansa runt en midsommarstång unikt för Sverige. I Finland, Norge och Danmark eldar man en majbrasa (som på valborg). Ibland eldas även en häxa på bålen (inte en riktig som tur är!)

9
Bildkälla

9. Midsommarvädret brukar vara väldigt opålitligt. Statistiskt sett har det faktiskt regnat fler midsomrar än det varit sol, och midsommartemperaturen har genom åren varierat från 0 till 35 grader i Sverige.

10
Bildkälla

10. Precis som på jul och påsk (ja, alla svenska högtider) äts det massor av potatis, sill och köttbullar på midsommar. Jordgubbar är också ett måste. Dagarna innan midsommar säljs närmare en miljon liter (!) jordgubbar i Sverige.

11
Bildkälla

11. Midsommar kan ses som kärlekens dag (mer än Alla hjärtans dag faktiskt). Anledning? Det datum flest svenskar fyller år är 22 mars. Vad var det för dag nio månader tidigare? Jo, midsommarafton! Coincidence? We think not!

coincidences_happen
Bildkälla

Så, från oss alla till er alla:

slutbild
Bildkälla

Av: Erika Svensson
Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar