Annons

Annons

11 saker du förmodligen inte visste om Hollister

Hollister Californian fashion, butik på Regent Street, LondonHollister har fått ungdomar världen över att älska surfkläder. Här är elva fakta om klädkedjan du inte tidigare hört.

De gör både sjukt snygga kläder och har de coolaste butikerna. FRIDA har tagit fram elva fakta om trendsättaren – från hur allt började till samarbetet med Lucy Hale.

1. Starten
Hollister startades år 2000 av den amerikanska klädkedjan Abercrombie & Fitch. Idén var att skapa en Kalifornien-inspirerad livsstilsbutik med lägre priser än originalet A&F för ungdomar i åldrarna 14-18 år.

Annons

Hollister 2Hollister lockar kunder över hela världen. Här i Paris.

2. Den första butiken
Hollisters första butik öppnade faktiskt inte i Kalifornien, trots att både kläderna och inredningen är tydligt inspirerad av surfstaten. Den första butiken slog i stället upp dörrarna i Columbus i delstaten Ohio, USA den 27 juli år 2000.

3. Bakgrundshistorien
Det finns historier om att företaget startades redan 1922 av handelsresande J.M Hollister som startade en inredningsbutik i Kalifornien som övertogs av hans son som gjorde den till en surfbutik. Men det stämmer inte! Allt är bara en påhittad historia från grundarna för att öka intresset för företaget. Ägarna Abercrombie & Fitch har liknade falska historier till alla sina butikskedjor.

15 saker du bara förstår om du älskar att shoppa

4. Inredningen
Hollister har gjort sig kända för sin speciella inredning. Inspirationen kommer från kaliforniska surfskjul, som butiksinredningen försöker efterlikna. I inredningen hittas allt från surfbrädor till palmer för att ge den där kaliforniska surfkänslan. De har också gjort sig kända för sin mörka belysning.

Hollister-butikerna är inredda som surfskjul.

5. Levande djur
I den allra första Hollister-butiken räckte det inte med surfbrädor för att sticka ut. Butiken hade också två levande djur inne i butiken – katten Fletcher och papegojan Riley. Djurrättsaktivister riktade stor kritik mot butiken och menade att den mörka belysningen och den höga musiken inte gjorde butiken till en lämplig miljö för djuren, som fick lämna butiken.

6. Vardagsrummen
Varje Hollister-butik har ett rum i mitten av butiken som fungerar som vardagsrum, med bord och skinnfåtöljer till den som känner för att ta det lugnt och vila en stund efter shoppingrundan.

13 sätt att få semesterfeeling hemma

7. Bettys och Dudes
Tidigare fanns inga avdelningsskyltar för ”tjejer” eller ”killar”, utan avdelningarna kallades i stället för ”Bettys” och ”Dudes”. Namnen kommer ifrån slangord som används i surfkretsar som betyder snygg tjej respektive kille. Idag kallas avdelningarna kort och gott för ”tjejer” och ”killar”.

Betty och Dude har blivit Tjej och Kille.

8. Room spray
Har du varit inne i, eller bara i närheten av en Hollister-butik så vet du att de alltid har en speciell doft. Det är för att butiken regelbundet sprutar ut en doftspray, så kallad ”room spray”, från det egna parfymsortimentet. Doften kan variera från butik till butik, och vissa butiker har även sina helt egna spraydofter.

9. Butikerna
Hollister har idag 596 butiker i 19 länder. I Sverige kan man besöka Hollisters butiker i tre köpcentrum: i Täby Centrum och Gallerian i Stockholm och Emporia i Malmö. Är man inte i närheten finns också en onlineshop.

Appen visar var du kan köpa kläderna från Pretty Little Liars

10. Samarbete
Det är snarare regel än undantag att stora klädkedjor anlitar kändisar för att designa eller göra reklam för dem för att få extra publicitet. Hollister gjorde sitt första kändissamarbete 2014 med ingen mindre än Lucy Hale, som designade en egen kollektion för kedjan.

Lucy Hale har designat kläder för Hollister. 

11. Kritiken
Hollister har anklagats för att bara anställa efter utseende och männen som jobbar i butiken kan ofta ses med bar överkropp. De har också fått hård kritik efter att ha rekryterat ungdomar på stan utan att fråga efter CV, för att sedan sparka dem några månader senare utan förklaring.

Läs mer:
Äntligen! Nu finns det kläder som hyllar pizza
Recept: Här är kläderna som alltid passar
Snart kan du shoppa direkt i Snapchat-appen

Av: Erika Svensson
Foto: All Over Press

Annons
Annons


AnnonsLaddar