Annons

Annons

10 (ganska äckliga!) saker som finns i ditt sovrum

Så äckligt är ditt sovrum – egentligen.Även om du tycker att ditt sovrum är världens mysigaste plats så är det långt ifrån så mysigt som du kanske tror...

Visste du att du spenderar ungefär en tredjedel av ditt liv i sovrummet? Trots att du själv tycker att ditt sovrum är supermysigt, så kryllar det av äckliga saker där som du säkert inte tänker på. FRIDA listar 10 saker som är ganska obehagliga med ditt sovrum! Vågar du läsa vidare?

Annons

1. Du sover med 1,5 miljoner dammkvalster varje natt.
Mmm… Mysigt! Om det här får det att krypa i kroppen på dig så finns det ett tips för att få antalet dammkvalster att minska litegrann. Försök att inte bädda sängen utan dra bort täcket från underlakanet så att det luftas ordentligt.

2. En matta innehåller 4000 gånger mer bakterier än toalettstolen.
Euw! Försök att inte tänka på det här nästa gång du går barfota på mattor nästa gång. Det bästa sättet att få din matta lite renare är att dammsuga den minst en gång i veckan (gärna fler)!

3. Din mobil är smutsigare än en toalettstol.
Japp, luren som du sätter mot ditt ansikte och pillar på flera gånger i minuten är smutsigare än toalettstolen du uträttar dina behov i. Fräscht! För att döda bakterierna borde du tvätta din mobil med desinfektionsservetter någon gång i veckan.

4. Dina kuddar är fulla med kvalster och döda hudceller.
En kudde som väger 0,3 kilo när du köper den kommer att fördubbla sin vikt efter tre år. Anledningen? Den fylls med kvalster och döda hudceller. Blä! Ett sätt att undvika det här är såklart att tvätta dina kuddar regelbundet.

5. Tyvärr är din säng också full med kvalster.
En sängmadrass som är åtta år gammal innehåller mer än fyra kilo (!) döda hudceller. För att göra rent din madrass bör du använda det munstycket på dammsugaren som är som en borste. Dammsug ordentligt på madrassens översida, undersida och på kanterna.

kvalster

Så här ser ett kvalster ut (tänk dig då 1,5 miljoner av dem)!

6. Din pyjamas kryllar förmodligen av bakterier.
Enligt en undersökning använder en vanlig tjej samma pyjamas 17 nätter i rad innan de byter. Eftersom du fjällar extremt mycket skinn (utan att du märker det) så samlas detta, tillsammans med bakterier, i din pyjamas. Byt därför minst var tredje dag!

7. Du producerar 98,8 liter svett i sängen varje år.
Hur sjukt?! Det är ju tur att du sover hela tiden så att du inte märker av det, eftersom svett luktar en del… Det är alltså en bra idé att byta påslakan och underlakan hyfsat ofta om du vill hålla lukten borta.

8. Gammalt smink innehåller farliga bakterier.
Forskare vid ett universitet i London testade sminkprodukter som hade blivit för gamla och hittade då massor av skadliga bakterier i fyra av fem av dem. Det är därför betydligt fräschare, och bättre för din hy, att slänga gamla produkter och köpa nya!

9. Virus kan leva på dörrhandtag i 48 timmar.
Om någon är sjuk kan du bli smittad av dem även två dagar efter att deras bakterier har fastnat på ett dörrhandtag. Äckligt! Använd därför handdesinfektion för att döda eventuella bakterier när du har tagit i ett handtag, eller hållit på räcket i rulltrappan…

10. Att sova med ditt djur kan göra dig sjuk (eller ge dig parasiter).
Enligt flera forskare och veterinärer kan all nära kontakt med husdjur riskera att du blir smittad med en infektion. Du borde tvätta dina lakan betydligt oftare om du brukar sova med djur i sängen, helst mer än en gång i veckan. Det bästa av allt? Låt djuret sova någon annanstans!

Kolla även:
Så enkelt (och billigt!) kan du piffa till ditt sovrum
Bevisat: Du mår bättre av att ha ett stökigt rum
12 saker du bara förstår om du har världens stökigaste rum

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar